Aparells òptics

 L’Animació es basa per als seus inicis en les il·lusions òptiques, les quals són produïdes per diferents aparells, com el Zootrop, el Proxinoscopi, Zoopraxiscopi, etc., La il·lusió Òptica és  qualsevol il·lusió del sentit de la vista, que ens duu a percebre la realitat erròniament.
Els aparells produïts sobre la base de les Il·lusions Òptiques, es van utilitzar per a demostrar la Persistència de la Visió, John Paris va utilitzar la seva taumatrop al 1824 per a demostrar aquest efecte en el Real Col·legi de Físics.  

Fenaquitoscopi
  

Dos dels pioners en el desenvolupament de maquinària, que després seria usada per a animació, són Plateau i Ritter, qui van construir el fenaquistoscopi després de la presentació, set anys després, del treball de Peter Roget (1824) The persistence of vision with regard to moving objects (La persistència de la visió respecte als objectes en moviment) en la British Royal Society.
Joseph Antoine Ferdinand Plateau (1801-1883), va néixer a Bèlgica i molts escolars li coneixen indirectament per la seva relació amb les cridades figures de Plateau, aquestes figuretes divertides que de vegades fèiem en el col•legi amb aigua sabonosa i una figura de filferro. Encara que Plateau era físic, se li cita sovint en matemàtica en relació al cridat Problema de Plateau, el qual té a veure amb la teoria de superfícies mínimes. Plateau no tenia en la seva època eines matemàtiques per a treballar aquest problema, el qual va ser resolt posteriorment per altres matemàtics.
Plateau va definir el principi de la persistència dels estímuls lluminosos en la retina i va determinar que la seva durada és d’una desena de segon. Aquest temps no és constant, sinó que augmenta quan l’ull està adaptat a la foscor; aquest és el mecanisme pel qual, a partir d’imatges fixes, vam percebre la sensació de moviment durant la projecció d’una pel•lícula. En el cinema mut es passaven 16 imatges per segon; les pel•lícules actuals es projecten a 24 imatges per segon, i fins i tot a 25 per a adaptar-se millor a la freqüència de la televisió.
Es fa girar la placa dels dibuixos, de forma tal que s’obté una sensació de moviment de les imatges en ell reflectides.  

Traumatrop

  
També anomenat rotoscopi, meravella giratòria o, en anglès, Wonderturner, és una joguina que reprodueix el moviment mitjançant dues imatges. John Ayrton Paris va inventar el taumatrop a Anglaterra al 1824 per a demostrar la persistència de la visió. Consisteix en un disc amb dues imatges diferents en ambdós costats i un tros de corda a cada costat del disc. Ambdues imatges s’uneixen estirant la corda entre els dits, fent al disc girar i canviar de cara ràpidament. El ràpid gir produeix que, òpticament, i pel principi de persistència retiniana, la il·lusió que ambdues imatges estan juntes. Va ser molt popular en l’Anglaterra victoriana, els taumatrops de l’època solien incloure petits versos acompanyant a les imatges. A més, és el precursor d’altres instruments més complexos.
  
Zootrop 
  

Del grec zoe (vida) i trope (girar), també denominat zoetrope o daedelum, màquina estroboscòpica creada en 1834 per William George Horner, composta per un tambor circular amb uns talls, a través dels quals mira l’espectador perquè els dibuixos col·locats en tires sobre el tambor, al girar, apareguin en moviment. Va ser una joguina molt popular en l’època i un dels avanços cap a l’aparició del cinema que es van crear en la primera meitat del segle XIX. 

 Zoopraxinoscopi

El zoopraxiscopi és un artefacte que va ser important en el desenvolupament inicial de les pel·lícules cinematogràfiques, sent anterior al cinematògraf. Creat per Eadweard Muybridge en 1879, projectava imatges situades en discos de cristall giratoris en una ràpida successió per a fer l’efecte de moviment. En el primer projector les imatges eren pintades en el cristall com siluetes. Una segona sèrie de discos, realitzats entre 1892 i 1894, usava dibuixos perfilats impresos en els discos fotogràficament i acolorits a mà. Algunes de les imatges animades eren molt complexes, incloent múltiples combinacions de seqüències de moviments d’animals i humans. Les imatges dels 71 discos coneguts que han sobreviscut has estat reproduïdes en el lliuro Eadweardm Muybridge: The Kingston Museum Bequest (The Projection Box, 2004).

Praxinoscopi

El problema amb el zoòtrop és que les petites ranures no deixen entrar bastant llum al seu través. En 1878 Emile Reynaud va fer una adaptació del zoòtrop amb miralls en lloc d’escletxes. Els miralls es van muntar sobre un tambor poligonal en el centre d’altre tambor. Reflectien momentàniament la seva ràpida successió, donant una clara i brillant impressió de moviment. Reynaud va continuar fent refinaments i millores al seu invent. El seu teatre Praxinoscopi té també imatges circumdants de fons per a fer l’experiència més complexa.

Kinetoscopi

El kinetoscopi va ser el precursor del modern projector cinematogràfic desenvolupat per William Kennedy Laurie Dickson mentre treballava amb Thomas Edison.
D’acord amb els fets històrics, abans de tenir la idea Edison es reinspira en una visita que va fer a Eadweard Muybridge en 1888, qui va desenvolupar una invenció a la qual va cridar Zoopraxiscopi. Sembla ser que la intenció de Muybridge era finançar i promoure una major col·laboració amb Edison en l’elaboració d’un disseny d’una màquina que pogués emetre so i projectar imatges alhora. En aquest disseny s’incloïa el fonògraf inventat per Edison.
Llavors, Edison, impressionat i inspirat per les idees de Muybridge, ràpidament i independentment va registrar la patent d’una màquina que podria “fer per als ulls allò que el fonògraf fa per a les oïdes”. Va assignar la tasca del nou disseny a Laurie Dickson, i va decidir cridar “al seu” invent com “quinetoscopi” (kinetoscope), com resultat de la combinació de les paraules gregues “kineto” (moviment) i “scopos” (“veure”).
Edison, Dickson i altres treballadors del laboratori de Edison, van realitzar progressos en el disseny fins a un punt, ja que la idea de fer servir cilindres rotatius només permetria projectar animacions massa curtes, tenint en compte la limitació del diàmetre del cilindre. El projecte va quedar paralitzat, però es va reprendre després d’una visita de Edison a Etienne-Jules Marey, un metge i fotògraf francès que havia desenvolupat un “cronofotógraf”, amb el qual feia servir una tira de pel·lícula molt més deixa anar que el diàmetre de qualsevol cilindre utilitzable.
Els treballs de John Carbutt sobre la pel·lícula de cel·luloide van oferir més progressos en aquesta adreça, ja que William Heise, treballant amb Dickson en els laboratoris de Edison, va incorporar aquest avanç. La pel·lícula es va dissenyar com un llaç, que serpentejava al voltant d’una sèrie d’eixos dintre d’una caixa de fusta, i es podia veure mirant cap avall des d’una obertura. Així, els laboratoris van desenvolupar una nova càmera per a utilitzar aquesta pel·lícula, el quinetógraf.
El 20 de maig de 1891, la primera projecció pública del prototip de quinetoscopi de Edison es va realitzar en els seus laboratoris per a una convenció de la Federació Nacional de Clubs de Dones dels EUA. La presentació pública del quinetoscopi complet va tenir lloc en l’Institut de les Arts i les Ciències de Brooklyn el 9 de maig de 1893.
Constava d’una caixa en l’interior de la qual relliscava un rotllo de fotografies a la velocitat de 46 imatges per segon i il·luminades per un llum incandescent; a través d’una espiera l’espectador podia veure l’espectacle. Era ja utilitzada a principis de la dècada de 1890 i aviat es va fer popular en festes de carnavals i en atraccions. Les sales de kinetoscopi, que funcionaven amb una moneda, van sorgir a Nova York a la fi de 1890.

Estroboscopi

Instrument inventat pel matemàtic i inventor austríac Simon Von Stampfer cap a 1829, que permet visualitzar un objecte que està girant com si estigués immòbil o girant molt lentament. Aquest principi és usat per a l’estudi d’objectes en rotació o vibració, com les parts de màquines i les cordes vibratories. Va Ser desenvolupat en la mateixa època en la qual el físic belga Joseph Plateau donava a conèixer el seu fenaquistoscopi.
Permet encendre i apagar llums, en un lapse donat, la quantitat de vegades que un desitgi. Aquest dispositiu és molt utilitzat en clubs nocturns i en la producció de pel·lícules per a donar la sensació de moviments ràpids.
En essència un estroboscopi està dotat d’un llum, normalment del tipus de descàrrega gasosa de xenó, similar a les empleades en els flashos de fotografia, amb la diferència que en lloc d’un centelleig, emet una sèrie d’ells consecutius i amb una freqüència regulable. Si tenim un objecte que està girant a N revolucions per minut i regulem la freqüència del estroboscopi a N centelleigs per minut i vam il·luminar amb ell l’objecte giratori, aquest, al ser il·luminat sempre en la mateixa posició, apareixerà a la vista com immòbil.
Una llum de estroboscopi regulada en el període apropiat pot aparentar congelar el moviment cíclic. Si la freqüència dels centelleigs no coincideix exactament amb la de gir, però s’aproxima molt a ella, veurem l’objecte moure’s lentament, cap a endavant o cap a enrere segons que la freqüència de centelleig del estroboscopi sigui, respectivament, inferior o superior a la de gir.

Cinematògraf

Consisteix a projectar imatges de forma ràpida i successiva per a crear la impressió de moviment, mostrant alguna pel·lícula, la paraula cinema designa també les sales o teatres en els quals es projecten les pel·lícules El 13 de febrer de 1895 els germans Louis i Auguste Lumière van registrar una patent d’un aparell per a obtenir i veure proves cronofotografies.
Com Funciona el Cinematógraf? La imperfecció de la persistència de la visió permet retenir les imatges en el moment de percebre-les i l’ull les va unint per a crear la il·lusió de moviment. El projector de cinema passa els fotogrames amb tal rapidesa, que no podem detectar el canvi entre l’un i l’altre. Si observem la seqüència fotogràfica d’una pel·lícula, trobéssim que es componen d’un fotograma, una petita línia negra i altre fotograma. Entre les imatges es registra una modificació, recordem que una càmera de cinema pren 24 fotos per segon.
Aquest projector cinematogràfic és un dispositiu opto-mecànic. La majoria dels components òptics i mecànics, excepte els concernents a la il·luminació i al so, estan presents en les càmeres cinematogràfiques.
Tipus de projectors cinematogràfics
Segons el format de la pel·lícula els projectors poden ser:
• Projector de 16 mm’
• Projector de Súper 8mm

Projector de cinema
El projector cinematogràfic, Es divideix principalment en tres parts importants:
• Projector (Circuits elèctrics)
• Llum (Amb ventilació)
• El crono, Passa la pel·lícula a 24 fotogrames per segon.
• El obturador, Coordina el pas d’un fotograma a un altre amb la llum ocultant la unió entre un.
• La torreta lent que amplia la imatge que es projecta quan el feix de llum passa a través del fotograma. En aquest model la torreta consta de dues lents uneixi per al format panoràmic i altra per al format scope.

Projector de cinema digital
El projector digital usa la tecnologia DLP basada en miralls que es mouen reflectint la llum amb diferent intensitat i color. Els projectors que s’estan instal·lant en tot el món són de 2K encara que també hi ha 4k en desenvolupament, la qualitat del cinema analògic en suport 35mm seria aproximadament de 8k pel que el digital no arriba a equiparar-se, encara que té altres avantatges com possibilitat de projectar continguts de TV, DVD, HD, DVD, etc.

  1. Aún no hay comentarios.
  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: